Ga naar de inhoud
Home » Boktor bestrijden

Boktor bestrijden

Boktor bestrijden? Dan heeft u waarschijnlijk last van de huisboktor. Het zijn vervelende beestjes welke schade toebrengen aan hout. Dit doet de boktor niet zelf, maar de larve van de boktor, ook wel de houtworm genoemd. Op deze pagina vertellen wij u hoe de boktor (zelf) kunt bestrijden

Boktor op hout

Tips om zelf boktor te bestrijden

1. Boktor bestrijden met ammoniak

Een veelgenoemd middel ter bestrijding van houtworm is ammoniak. Als het voorwerp/aangetaste hout dat u moet behandelen erg klein is, kan dit een oplossing bieden. Vaak ziet men hierbij dat het middel niet diep genoeg het hout intrekt, waardoor het niet efficiënt werkt.

2. Boktor bestrijden met houtwormmiddel

Uiteraard is de efficiënte optie de speciaal houtwormmiddel te gebruiken. Wij hebben een pagina op gezet met de verschillende merken waar u uit kan kiezen. Dit middel trekt in tegenstelling van de andere methodes wel diep genoeg in het hout voor volledige bestrijding.

3. Boktor verwijderen met azijn

Het gebruik van azijn om houtworm tegen te gaan wordt ook wel eens naar voren gehaald. Deze methode is bet als ammoniak niet voldoende om alle larven te bestrijden, hierdoor bent u er dus niet in 1 keer vanaf.

4. Boktor bestrijden met gas

Met gas houtworm bestrijden is niet iets voor de particulier en dus eigenlijk geen doe-het-zelf-tip. Soms is het niet altijd handig om bijvoorbeeld meubels met chemische of brandbare middelen te behandelen, dan kan er gas gebruikt worden. 

5. Invriezen tegen boktor

Beschik jij over een grote vriezer of ken je iemand met een koelcel? Dan kun je ook het besmette voorwerp hierin leggen. Nadat de voorwerpen enige tijd zijn bevroren, zullen de larven ook verdwijnen.

6. Boktor voorkomen

Zoals met veel ongedierte is het zo dat voorkomen makkelijker is dan genezen. Een goed houtworm middel voorkomt dat u last krijgt van houtworm. Is het leed al geschiet? Dan heeft u wellicht iets aan bovenstaande punten.

Veel gestelde vragen over de boktor

Boktor is een tor welke zelf niet veel schade kan aanrichten. Wel zorgt de larve van de boktor (de houtworm) voor schade aan hout.

De boktor heeft een bruin/zwart lichaam en is vaak tussen de 10 en 25mm groot. Op het lichaam zitten 2 lange volsprieten en het beestje heeft 6 poten.

Een boktor is niet direct schadelijk, maar deze kan wel bacteriën met zich meebrengen, waardoor het schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

De boktor is actief in de periode mei tot augustus. In deze periode legt de boktor haar tot 200 eieren in spleten van hout. Nadat de eieren zijn uitgekomen, zullen de houtwormen (larven) zich voortbewegen in het hout. In de winter zijn deze niet heel actief, maar naarmate ze ouder worden zullen zij dieper in het hout gaan zitten.

De larve van de boktor maakt een vervelend knagend geluid. Dit is een geluid wat u doorgaand niet gewend bent, en wanneer het in de nacht stil is waarschijnlijk wel zal opvallen. Doordat de houtworm voornamelijk in de zomer zich voortbeweegt in het hout, zult u het vooral in deze periode horen.

In onze ogen is de beste manier om boktor te bestrijden met de speciaal ontworpen middelen hiervoor. De merken Perfacs en Embasol zijn hierbij erg effectieve middelen tegen boktor.